Kerkini Lake Centraal-Macedonië

REISREPORTAGE Kerkini Lake mei 2015

KERKINI LAKE UNIEK NATUURGEBIED.
KERKINI LAKE, mei 2015, vogels en buffels, fauna en flora .
Met taxi en busje vertrokken we met een select gezelschap in de vroege ochtend naar dit uniek natuurgebied. Het Kerkini Meer is een uniek natuurgebied en stuwmeer in de regio Centraal-Macedonië. Het Kerkini gebergte is in de volle lengte een natuurlijke wal voor het Kerkini Meer en de grenslijn tussen GRIEKENLAND en BULGARIJE. Kerkini Lake was een moerasgebied door het bouwen van een dam in de Strymonas rivier in 1932 is het stuwmeer ontstaan. Het doel hiervan was irrigatie van de omliggende landbouwgebieden en het tegengaan van overstromingen. Het meer is een vogelgebied van internationaal belang voor trekvogels. In het gebied leven duizenden VOGELS, verschillende soorten kikkers, salamanders, schildpadden, slangen en hagedissen. In het gebied leeft ook de WATERBUFFEL, het is de grootse buffelkolonie van Griekenland.
Vogelsoorten die in het gebied leven zijn oa: de witte pelikaan, de kroeskoppelpelikaan, de zwarte ibis, de lepelaar, het visdiefje, de witwangstern, de zwarte stern en de lachstern. De steltkluut, de krakeend, de witoogeend, de kleine zilverreiger, de ralreiger, de kwak, de dwergaalscholver. In de omgeving en in de bossen van het Kerkini gebergte: de schreeuwarend, slangenarend, dwergarend, de zwarte wouw, de slechtvalk en de witrugspecht.
FAUNA FLORA. Vooral in het noordoosten van het meer zijn veel eilandjes met bomen zoals de tamarisk. Er groeien waterplanten zoals de watergentiaan, waterlelies, veenwortel, de drijvende watervaren en fonteinkruid. De zeldzame dieren- en plantensoorten maken het gebied bijzonder mooi en van ecologisch belang.
Er is weinig toerisme in deze streek, wel ECOTOERISME. Inkomsten uit toerisme helpen de lokale inwoners om het gebied beter te beschermen. Op het Kerkini Meer gingen we mee voor een rondvaarttocht over het grote meer en een “defender”-tocht naar de buffels . De oppervlakte van het meer is 10.996 hectare en de maximale diepte van het meer is 35,5 meter. De boot met gids vaart rustig over het meer en stopt tussen de mangroves, in de maand mei staat het water hoog en bereikt meer plaatsen. In de vogeltrekperiode oktober en november zijn er spectaculaire aantallen vogels maar het hele jaar door zijn er duizenden vogels te zien.
Het was zeker één van de mooiste ervaringen van onze talrijke vakantie(s) in Griekenland. De natuur en de mens op zijn best.
Klik hier om het fotoalbum te bekijken.