Mount Athos

REISREPORTAGE – Athos Greece – monnikenrepubliek – mei 2015

Genomen in mount athos greece.
De monnikenrepubliek Athos, met de berg Athos, is UNESCO werelderfgoed en gelegen in de Griekse landstreek Macedonië en is het meest oostelijke schiereiland van Chalkidiki. Het schiereiland Athos is alleen toegankelijk voor mannen.
Athos, ook wel Mount Athos genoemd, (Grieks Όρος Άθως, Οros Αthos) is een autonome monnikenrepubliek met een speciale status. Athos valt onder het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel (Istanboel). Is 45 km lang, 8 km breed, met de hoogste top van Chalkidiki 2033m. Meer dan 2000 monniken, leven in 20 Orthodoxe kloosters en in aparte gemeenschappen en territorium. Er zijn 17 Griekse-Orthodoxe-kloosters, een Bulgaars-orthodox, een Russisch-orthodox en een Servisch-orthodox klooster. De kloosters houden bijen, hebben wijngaarden en bouwland. In de Athos kloosters schilderen de monniken religieuze iconen.
Sommige kloosters zijn eeuwenoud. Op Athos wonen voornamelijk monniken, die hun leven volledig proberen te wijden aan God. De berg der stilte is voor hen de ideale plaats voor het leven in eenzaamheid en ascese. Verder wonen of verblijven er naast monniken op Athos bouwvakkers, landarbeiders, politieagenten en onderzoekers. Sommige monniken leven als kluizenaar in grotten of spelonken.
Vrouwen zijn op Mount Athos niet welkom. Een visie zou zijn dat het voor de monniken een stuk makkelijker is zich geheel op hun devotie te richten zonder de aanwezigheid van vrouwen!!!! Mannen vanaf 18 jaar moeten een visum aanvragen en kunnen maximaal vier dagen blijven. Per dag worden 120 aanvragen gehonoreerd van Grieken en 10 buitenlanders. Heb je interesse ? dan wel op voorhand een pelgrimsvisum-diamonitiria aanvragen via Athos consulaat Thessaloniki. Mannelijke bezoekers kunnen het schiereiland alleen per schip bereiken. Zelfs de dieren op Athos zijn mannetjes. Alleen kippen mogen er komen, want de monniken hebben de verse eierdooiers nodig voor het schilderen van hun iconen.
Athos heeft ook een afwijkende tijd en kalender. Na de val van het Byzantijnse rijk in 1453 is de daar gebruikte Juliaanse kalender aangehouden. Athos loopt dertien dagen achter op onze Gregoriaanse kalender. Ook wordt de Byzantijnse tijd aangehouden, wat inhoudt dat het bij zonsopgang middernacht is, dus met een tijdsverschil van enkele uren.
Mijn fotoalbum kan je hier bekijken !